Morton Nöroma Nedir?
Morton- Noroma Nedir
Morton nöroma ayağın ön kısmının etkilendiği ağrılı bir durumdur. Nöroma sinir kaynaklı iyi huylu tümörler için kullanılan bir terim olmakla beraber morton nöroma’da tümöral bir oluşumdan ziyade tarak kemikleri arasında seyreden sinirin sıkışması ve kalınlaşmasına bağlı olarak ağrıya neden olması söz konusudur. Sıklıkla 3 ve 4. Tarak kemikleri arasındaki mesafede ortaya çıkar. Uzun süre uygunsuz ayakkabı kullanımı, halluks valgus, düztabanlık, çekiç parmak gibi ayaktaki dizilim bozuklukları nöroma gelişimi açısından tanımlanmış risk faktörleri arasındadır.
Kadınlarda erkeklere oranla 8-10 kat daha fazla görülür.
Belirtiler (Semptomlar)
Morton nöroma tanısı koymada fizik muayene esastır. Fizik muayenede sıkışma testi ve tarak kemikleri arasında hissedilebilen tıkırtı (klik) ile nöromadan şüphe edilir. Bunun dışında ayakta ağrıya neden olabilecek diğer faktörler (kireçlenme, stres kırığı) ekarte edilir. Şüpheli durumlarda ise çekilecek kontrastlı MR tanı koymada yardımcı olabilir. Unutulmaması gereken, fizik muayenenin tanı koymada esas olduğudur.
Ayak tabanında, parmak aralarına ışın gibi yayılabilen, yakıcı ağrı. Ağrı, genellikle aktivite veya ayakkabı giyince yoğunlaşır. Gece ağrısı enderdir. Ayak parmaklarında uyuşukluk veya hoş olmayan bir his olabilir. Koşucular yarışa başlama bloğunu iterek koşmaya başlarken, ağrı hissedebilirler. Ayağı, buna benzer pozisyona iterek sokan yüksek topuklu ayakkabılar da, durumu kötüleştirebilirler. Aynı zamanda, sıkı ve dar ayakkabılar da kemiklere baskı yaparak ve siniri sıkıştırarak bu durumu ağırlaştırırlar.
Teşhis ve Tedavi
Morton Noroma Ameliyati
Başlangıç tedavisi cerrahi değildir. Ayakkabı seçimine dikkat edilmesi, basma kusuru olan hastalarda tabanlık kullanımı, germe egzersizleri, ağrı kesici – yangı giderici ilaç kullanımı şikayetlerin ortadan kaldırılmasında etkili olur. Bunun dışında dikkatli seçilmiş hastalarda uygulanacak steroid enjeksiyonları da ağrıların azaltılmasında etkili olabilir. Ancak enjeksiyon kısıtlı bir süre rahatlama sağlar ve tekrarlayan defalar kullanılması bu bölgedeki destek dokusuna zarar vereceğinden dolayı tercih edilmez.
Ameliyat dışı tedaviler ile şikayetleriniz hafiflemiyorsa, ortopedi cerrahınız sizinle ameliyatı tartışabilir. Ameliyat; sinirin bir kısmını kesmek veya sinirin etrafında sıkışmaya neden olan dokuları serbest bırakmaktır ve genellikle kısa bir iyileşme dönemini kapsar.
Morton Nöroma Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi cerrahi ve anestezi ile ilgili komplikasyonlar görülebilir. Enfeksiyon, ağrı (kalıcı veya geçici), ayakta şişlik, hematom oluşumu, ameliyat bölgesinde şişlik hissi, yara yeri problemleri, nöromanın tekrarlaması, kötü yara iyileşmesi ve revizyon cerrahisine ihtiyaç duyulması morton nöroma cerrahisi sonrasında bildirilmiş komplikasyonlar arasındadır.